Kweekverslag: De kweek van grasparkieten.

Verslag door Hans van Hese

Het begint uiteraard met een man en een pop, na het bekijken van de kwaliteiten van de man en de pop, worden ze bij elkaar gezet. Voor dit verslag heb ik een grijsgroene/ overgoten man en een overgoten grijs opaline cinnamon pop met elkaar gekoppeld. Het liefst in een broedkooi, zodat je ze goed in de gaten kan houden en makkelijk nest controle kan uitvoeren.

Als het goed gaat maakt de man avances naar de pop en vindt de paring vrij snel daar na plaats, het klikte erg goed tussen de man en de pop, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Daarna gaat de pop op inspectie naar het broed blok, wat daarna grondig geïnspecteerd wordt.

De eieren kan je verwachten na ongeveer 10 á 14 dagen na de paring.  De foto’s van deze koppeling en de jongen hieruit geven een goed beeld van de kwaliteit van de jonge vogels, die zeker gezien de ouders niet verkeerd is. De jongen werden prima gevoerd en hadden en goede dons bevedering en goede groeirichting van de bevedering, wat duidelijk is te zien op de foto’s. Met dit koppel heb ik twee rondes gebroed, wat 6 jonge vogels heeft op geleverd. Twee grijsgroenen, twee lichtgroenen, één overgoten grijze en één overgoten grijsgroene. De overgoten grijsgroene, werd in 2010 kampioen mannen met 93 punten, geen verkeerd resultaat.

Bij deze roep ik alle liefhebbers op om ook een artikeltje te wijden van zijn/haar kweek van de vogels die zij hebben. Dit is allemaal goed te realiseren, met behulp van een computer en een digitaal foto toestel, dit komt zeker te goede van onze mooie website, die tot op heden nog niet echt door alle regio’s up to date is, dus bij deze blijf niet passief zitten, maar wordt actief, wat zeker de PSC verdiend met de opzet van deze website.

Met vriendelijke sportgroeten,

Hans van Hese, voorzitter regio Zuid-Holland.